Aké základné parametre by mal spĺňať nový štvorkolesový člen rodiny?

Každá rodina má iné potreby, a preto je dôležité zvážiť, na aké účely bude nové auto najčastejšie používané. Tu je niekoľko kľúčových otázok, ktoré si pri výbere rodinného auta môžete položiť:

  • Cestujete často na dlhé dovolenky? V takom prípade sa oplatí zamerať na auto s dostatkom priestoru, veľkým kufrom a nízkou spotrebou paliva. 

  • Pohybujete sa väčšinou po meste? Ak potrebujete auto, ktoré vám uľahčí každodenné presuny v mestskej premávke, stredne veľké vozidlo s automatickou prevodovkou môže byť pre vás to pravé orechové. Menšie vozidlá sú tiež ľahšie na parkovanie a manévrovanie v úzkych uličkách.

  • Máte veľkú rodinu alebo často vozíte priateľov? Ak áno, určite zvážte sedemmiestne vozidlo a väčšie SUV modely.

  • Je pre vás dôležitá bezpečnosť? Ak áno, hľadajte modely, ktoré sú vybavené najnovšími bezpečnostnými technológiami. Okrem štandardných bezpečnostných pásov a airbagov by vaše auto malo obsahovať systémy ako autonómne núdzové brzdenie, detekcia chodcov či monitorovanie mŕtvych uhlov.


Počet miest 

Zvážte to, koľko členov má vaša rodina, či často vozíte priateľov alebo rodinných príslušníkov a či plánujete do budúcnosti rodinu rozšíriť. Väčšina rodinných áut ponúka päť miest, ale ak potrebujete väčší priestor, možno oceníte aj sedemmiestne vozidlo.

Kufor a úložný priestor

Rodiny potrebujú veľa miesta na prepravu všetkého potrebného – od nákupov a školských tašiek, po kočíky, bicykle a batožinu na dovolenku. Väčšina rodinných vozidiel má objem kufra medzi 500 až 700 litrami, čo je dostatočné pre každodenné potreby. Ak však plánujete časté dlhé cesty alebo máte veľa vybavenia na koníčky, možno budete potrebovať ešte väčší kufor alebo flexibilný úložný priestor, ktorý ponúkajú niektoré vozidlá.

Niektoré autá ponúkajú sklápateľné zadné sedadlá, ktoré umožňujú zväčšenie objemu kufra. Skontrolujte tiež, či auto má dostatok úložných priestorov v interiéri, ako sú priehradky v dverách, držiaky na nápoje, či priestor na uloženie hračiek a ďalších drobností, ktoré sú nevyhnutné pre rodinné výlety.

Bezpečnostné prvky

Bezpečnosť je pre rodiny kľúčová. Pri výbere rodinného auta by ste mali klásť dôraz na najnovšie bezpečnostné technológie, ktoré môžu ochrániť vás aj vašich najbližších. Medzi ne patria systémy, ako je autonómne núdzové brzdenie, varovanie pred zrážkou, detekcia chodcov, systémy na udržanie v jazdnom pruhu a monitorovanie mŕtvych uhlov.

Dôležité je aj zabezpečenie správnej inštalácie detských sedačiek. Uistite sa, že auto je vybavené systémom ISOFIX, ktorý zjednodušuje a bezpečne upevňuje detské sedačky. Niektoré modely ponúkajú aj dodatočné bočné airbagy pre zadné sedadlá, čo môže zvýšiť ochranu detí v prípade nehody.

Spotreba paliva a prevádzkové náklady

Rodinné auto bude pravdepodobne jazdiť veľmi často, čo znamená, že spotreba paliva a prevádzkové náklady sú významnými faktormi. Hybridné a elektrické vozidlá sú čoraz populárnejšie pre rodiny, pretože ponúkajú nižšie náklady na palivo.

Technológie a pohodlie

Moderné rodiny často požadujú, aby bolo ich vozidlo vybavené najnovšími technológiami a prvkami pohodlia. Zabudovaný infotainment systém s možnosťou pripojenia smartfónu, GPS navigácia, bezdrôtové nabíjanie či podpora pre aplikácie ako Apple CarPlay a Android Auto sú dnes štandardom. Tieto technológie nielen zvyšujú komfort, ale aj zlepšujú bezpečnosť, keďže umožňujú vodičovi sústrediť sa na cestu bez potreby manipulácie s telefónom.

Nájdite to pravé auto v Bory Mall

Ak ste v procese výberu nového rodinného auta a chcete si osobne pozrieť a vyskúšať rôzne modely, odporúčame vám navštíviť Auto-Moto Salón v Bory Mall. Už 20.-22. septembra budete mať príležitosť vidieť desiatky modelov áut od rôznych výrobcov, vyskúšať si ich funkcie a poradiť sa s odborníkmi, ktorí vám pomôžu nájsť to najlepšie auto pre vašu rodinu. Čakajú vás tiež testovacie jazdy.