Tieto látky pomáhajú chrániť naše bunky a prispievajú k celkovému zdraviu. Ak ste sa niekedy zamýšľali nad tým, čo presne sú antioxidanty, kde ich môžeme nájsť a aké výhody nám prinášajú, ste na správnom mieste. 

Spolu s farmaceutkou Martinou Beniačovou z lekárne Dr. Max vám prinášame komplexný pohľad na tému antioxidantov, aby ste mohli lepšie porozumieť ich významu a jednoduchým spôsobom ich zaradiť do svojho každodenného života.

Čo sú antioxidanty?

Antioxidanty sú látky chrániace bunky pred oxidačným stresom. Oxidačný stres je proces, pri ktorom sa uvoľňujú voľné radikály. Tie možno označiť ako zlé molekuly, ktoré napádajú esenciálne molekuly potrebné pre náš organizmus. Vznik voľných radikálov spôsobuje najmä stres, fajčenie, zápalové ochorenie, prílišný fyzický výkon, slnečné a iné žiarenie a niektoré chemické látky,“ vysvetľuje farmaceutka Martina Beniačová.

Antioxidanty teda chránia naše bunky pred poškodením. Pomáhajú neutralizovať tieto voľné radikály, čím bránia ich škodlivému účinku.

Prečo sú dôležité?

Ak dbáte na zdravú životosprávu, antioxidantov by ste mali mať dostatok. Pokiaľ však nie, určite by ste mali tieto látky zaradiť do svojho jedálnička.“ uvádza farmaceutka. 

Aké sú teda ich konkrétne benefity?

Zlepšujú  zdravie: Chránia vaše bunky pred poškodením, čo znižuje riziko vzniku rôznych ochorení, ako sú srdcové choroby, rakovina alebo cukrovka. Zlepšujú zrak či efektívnosť metabolizmu.

Podporujú imunitný systém: Pomáhajú telu bojovať proti infekciám a chorobám.

Spomaľujú proces starnutia: Chránia kožné bunky pred poškodením, čo môže znižovať tvorbu vrások a iných znakov starnutia.

Zlepšujú športový výkon a regeneráciu: Znižujú oxidačný stres, ktorý môže vzniknúť pri intenzívnom cvičení a tým podporujú rýchlejšiu regeneráciu svalov.

Antioxidanty, ktoré sú nevyhnutné pre ochranu našich buniek, možno rozdeliť do dvoch hlavných skupín. Tieto skupiny sa líšia tým, ako ich získavame a akým spôsobom pôsobia v našom tele. 

Prirodzené antioxidanty 

Prirodzenými antioxidantmi sú látky, ktoré si telo vie samo vytvoriť alebo ich prijímame v potrave. Patria sem napríklad vitamíny A, E, betakarotén, glutatión, kyselina močová, kyselina lipoová, kyselina askorbová (vitamín C), koenzým Q10, melatonín a iné.

Syntetické antioxidanty 

Syntentické antioxidanty sú prírodné látky, ktoré sú chemicky upravené, čím získavajú lepšie vlastnosti, napríklad vitamín C. Niektoré lieky majú tiež antioxidačný účinok.

Najznámejšie antioxidanty a kde ich získať

Vitamíny vieme prijímať v potrave alebo vo forme výživových doplnkov. Medzi najčastejšie prijímané vitamíny patria vitamíny C, E, A

Vitamín C sa najčastejšie vyskytuje v čerstvom ovocí a zelenine – nájdete ho napríklad v ríbezliach, petržlenovej vňati, brokolici či paprike. Aby sa v potravinách zachoval vitamín C, je potrebné, aby sa konzumovali čerstvé, lebo dlhším skladovaním, varením či dokonca krájaním sa znižuje obsah vitamínu v potravinách.

Vitamín E je v potravinách ako rastlinné oleje, orechy, vajcia, mlieko, pšeničné klíčky, celozrnná múka, listová zelenina, špargľa a iné. Najväčší obsah vitamínu E je v potravinách s vyšším obsahom tukov, pretože práve tento vitamín sa v tukoch rozpúšťa a lepšie vstrebáva, čo platí aj pri vitamíne A. 

Vitamín A nájdeme v čerstvej mrkve, brokolici, melóne, marhuliach, rybím oleji, pečienke, makrele, hovädzom a jahňacom mäse či mliečnych výrobkoch. 

Nezabúdajte na životosprávu

Správnou životosprávou je možné zamedziť vzniku voľných radikálov. „Odporúča sa mať pravidelný pohyb, vyhýbať sa stresu, udržiavať optimálnu hmotnosť a vyhýbať sa konzumácii jednoduchých cukrov a nasýtených mastných kyselín (nezdravých tukov), obmedziť fajčenie a konzumáciu alkoholu,“ radí Beniačová.

Ako zahrnúť antioxidanty do stravy

Ak viete, kde sa antioxidanty nachádzajú, ich zahrnutie do stravy môže byť jednoduché. Konzumujte rôzne druhy ovocia a zeleniny, celozrnné výrobky, orechy, semená a ryby. Vyhýbajte sa prejedaniu a snažte sa o vyváženú stravu, ktorá obsahuje rôzne živiny.

Doplnky stravy

Okrem prirodzeného príjmu antioxidantov z potravín môžeme využiť aj výživové doplnky. Doplnky sú užitočné najmä v prípade, ak nie je možné prijímať dostatok antioxidantov z potravy. Avšak, pri ich užívaní by ste sa mali poradiť s odborníkom.

Kde získať viac informácií?

Ak máte záujem o ďalšie informácie o antioxidantoch či výživových doplnkoch bohatých na antioxidanty, môžete sa porozprávať s odborníkmi v lekárňach Dr. Max. V Bory Mall nájdete jednu lekáreň na 1.NP oproti predajni Billa a druhú pri Teta drogérii.