Bez živočíšnych produktov: Zemiakový šalát na ľahko
![1.jpg](https://www.borymall.sk/media/a501/image/file/2/0004/4U6q.1_jpg.jpg)
Čo budeme potrebovať:
1 kg zemiakov
10-12 reďkoviek
jarnú cibuľku alebo pažítku podľa chuti
150 g vegánskej majonézy
2-3 PL horčice
3-farebné korenie
morská soľ
Ako na to:
V šupke si uvaríme zemiaky. Vychladnuté ich olúpeme, nakrájame na kocky a
vložíme do misky. Pridáme na drobno nakrájanú jarnú cibuľku, reďkovku,
vegánsku majonézu, horčicu, soľ a korenie a všetko dobre zmiešame. Na
záver posypeme pažítkou alebo mikrobylinkami. Podávame napríklad s
grilovaným tofu či tempehom.
zdroj: veggiesway.com
Bez mäsa: Fit špenátová roláda
Čo budeme potrebovať:
450 g mrazeného špenátu
3 vajcia + 3 vajcia uvarené natvrdo
120 g špaldovej múky
200 g plátkového syra
1 balíček topeného syra
1 cibuľu
1⁄2 fľašky sterilizovanej kápie
Pripravíme si cesto:
Vyšľaháme spolu špenát, múku a žĺtka. Následne jemne primiešame
vyšľahaný sneh z bielkov. Krásne zelené cesto vylejeme na plech a
pečieme pri teplote 150°C 15 minút. Po dopečení preložíme cesto na
uterák a jemne zrolujeme.
Pripravíme plnku:
Na vychladnuté špenátové cesto po celej ploche poukladáme plátky syra.
Vajíčka uvarené natvrdo, kápiu, cibuľu nakrájame na drobné kúsky
a rozmiešame s topeným syrom.
Zmes natrieme na syr a roládu stočíme. Zabalíme ju do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke aspoň na 2 hodiny.
zdroj: Fistshaker.sk
Bez lepku: Luxusné špargľové závitky
Čo budeme potrebovať:
500 g špargle (môžeme použiť i kombináciu zelenej a bielej)
100 g šunky prosciutto
100 g kvalitného plátkového syra (alebo strúhaného parmezánu)
soľ
cesnakové korenie
2 PL olivového oleja
Ako na to:
Špargľu umyjeme a z každého výhonku odrežeme spodnú drevnatú časť.
Vezmeme si 3 až 5 kúskov špargle a obalíme ich plátkovým syrom šunkou
prosciutto. Takto pripravené závitky poukladáme vedľa seba na plech a
posypeme soľou a cesnakovým korením. (Ak sme nepoužili plátkový syr,
môžeme teraz závitky posypať strúhaným parmezánom.) Pokvapkáme olivovým
olejom a dáme zapiecť na 10 až 15 minút pri teplote 200 °C. Takto
pripravené luxusné špargľové závitky môžeme podávať so šalátom, pečenými
zemiakmi či na opečených chrumkavých chlebíkoch.
zdroj: Lenivakucharka.sk
Bez laktózy: Tradičný vaječný likér trochu netradične![4.jpg](https://www.borymall.sk/media/a501/image/file/2/0004/SWYa.4_jpg.jpg)
Čo budeme potrebovať:
6 vaječných žĺtok
1 vanilkový cukor
150 g medu
400 ml kokosového mlieka z konzervy
375 g rumu
Ako na to:
Žĺtka s vanilkovým cukrom dôkladne vyšľaháme do penista. Pridáme med a
kokosové mlieko. Všetko poriadne miešame až do zhustnutia, približne 5
až 10 minút. Na záver pridáme rum a ešte chvíľku šľaháme. Prelejeme do
čistej fľaše a skladujeme v chlade.
Ak nechceme použiť surové vajíčka, postupujeme takto:
Zmiešame žĺtka, vanilkový cukor a kokosové mlieko. Vyšľaháme a zahrejeme
na maximálne 80 °C. Ochladíme na 30 - 40 °C a pridáme med. Šľaháme do
zhustnutia. Nakoniec pridáme rum a poriadne premiešame.
zdroj: Online-recepty
Bez histamínu: Tolerantný veľkonočný baránok![5.jpg](https://www.borymall.sk/media/a501/image/file/2/0004/x2Ku.5_jpg.jpg)
Čo budeme potrebovať:
3 vajcia
50 g špaldovej múky
20 g gaštanovej múky
20 g múky z hnedej ryže
70 g trstinového cukru
30 g ghee masla
štipka soli
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Postupne k nim zašľaháme aj
cukor. Múky zmiešame v malej miske a roztopené ghee maslo vyšľaháme so
žĺtkami. K bielkom striedavo primiešame žĺtkovú zmes a preosiate múky.
Formu na barančeka vymastíme maslom a vysypeme múkou. Cesto nalejeme do
formy a pečieme pri 180°C asi 30 až 40 minút. Barančeka môžeme ozdobiť
trstinovým cukrom zomletým na práškový alebo obyčajným práškovým cukrom.
zdroj: Hitjezdravozit.sk
Zdravé a alternatívne potraviny na veľkonočné recepty zakúpite v Bioparku, slovenské výrobky zakúpite u Starého otca a všetky ostatné potraviny nájdete v Billa.
Prajeme vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov, užite si ich s chuťou a najmä toleranciou.