Na túto tému sme sa rozprávali s odborníčkou na nosenie detí Slávkou Chlebovou zo Sestrice.

Ako vybrať pomôcku na nosenie

Výber správnej pomôcky na nosenie je kľúčový, pretože od nej závisí pohodlie a zdravý vývoj dieťaťa. Ako vysvetľuje Slávka Chlebová, hlavnou otázkou pri výbere by mala byť veľkosť dieťatka v čase kúpy. Pomôcka musí byť prispôsobená jeho súčasným potrebám a nesmie ho nijako obmedzovať. 

„Či už sa rozhodnete pre šatku alebo nosič, závisí to najmä od vašich preferencií a spôsobu, akým budete pomôcku používať. Každé dieťa a rodič sú jedineční, preto sa oplatí pomôcku pred kúpou vyskúšať, aby ste zistili, čo vám vyhovuje najviac,“ radí Slávka Chlebová.

Zdroj: Sestrice

Aké sú možnosti?

Šatka je obľúbenou voľbou najmä pre nosenie novorodencov, keďže sa dokonale prispôsobí ich telu. Poskytuje oporu od kolienka po kolienko a po celej výške chrbta, čím zabezpečuje zdravú ergonomickú polohu.
„Je pevná, pružná, no zároveň jemná, čo umožňuje bezpečné a pohodlné nosenie bez obmedzovania pohybu dieťaťa,“ dodáva odborníčka.
Pri výbere šatky je dôležité zohľadniť aj konfekčnú veľkosť rodiča a jeho výšku, aby šatka sedela čo najlepšie.

Na trhu sú dostupné aj elastické šatky, ktoré sú vhodné pre veľmi malé alebo predčasne narodené detičky. Ich hlavnou výhodou je prispôsobivosť a jemnosť, no nosnosť je obmedzená, takže bežnému novorodencovi vydržia len niekoľko týždňov po narodení. Keď dieťa začne rýchlo rásť a priberať, šatka už nemusí poskytovať dostatočnú podporu.

Nosič môže byť vhodnou voľbou pre rodičov, ktorí hľadajú jednoduchosť

Nosiče sú praktické, a ak zvolíte správny typ, môžu byť aj veľmi pohodlné. Zvlášť pre väčšie deti je nosič často preferovanou pomôckou.
„Pri výbere nosiča pre novorodenca je dôležité, aby bol navrhnutý tak, že sa prispôsobí dieťaťu, nie naopak. Nosič by nemal dieťa tlačiť, príliš rozťahovať nohy, rezať pod kolienkami ani vystierať chrbát. Mäkké polstrovanie nosiča by malo pohodlne kopírovať tvar telíčka bábätka,“ upozorňuje odborníčka.

Neexistuje univerzálny nosič, ktorý by vyhovoval rovnako novorodencovi aj trojročnému dieťaťu. Každé dieťa prechádza rôznymi vývojovými fázami, ktoré si vyžadujú rôzne typy podpory. 

„Je to podobné ako pri výbere topánok – nekupujete novorodencovi topánky, ktoré by mu sedeli aj o tri roky,“ vysvetľuje.

Zdroj: Sestrice

Výhody nosenia detí

Nosenie detí v ergonomických šatkách a nosičoch prináša množstvo výhod, ktoré pozitívne vplývajú na fyzický i psychický vývoj dieťaťa. Slávka Chlebová upozorňuje, že blízky fyzický kontakt pri nosení má nielen terapeutický, ale aj psychomotorický vplyv na dieťa. Nosenie dieťaťa stabilizuje dôležité fyziologické procesy, ako je dýchanie, srdcová frekvencia či termoregulácia.

  • Podpora zdravého vývoja kĺbov a chrbtice: Nosenie v abdukčno-flexnej polohe (kolienka vyššie ako zadoček, nožičky v tvare písmena „M“) podporuje zdravý vývoj bedrových kĺbov a správne zakrivenie chrbtice. Svetoví ortopédi nosenie odporúčajú ako prevenciu proti problémom s bedrovými kĺbmi.
  • Podpora psychomotorického vývoja: Pohybom rodiča sú stimulované receptory na koži dieťaťa a aktivuje sa vestibulárny aparát (mozgové centrum zodpovedné za rovnováhu), čo dieťaťu poskytuje pocit bezpečia a pohody.
  • Termoregulácia a stabilizácia fyziologických procesov: Nosenie dieťaťa pomáha udržiavať jeho telesnú teplotu, stabilizovať srdcovú frekvenciu a podporuje lepšiu saturáciu kyslíka, čo vedie k vyššiemu obsahu kyslíka v krvi.
  • Kvalitnejší spánok: Deti, ktoré sú nosené, trávia viac času v hlbokom spánku, ktorý je nevyhnutný pre vývoj mozgu. Dieťa sa prebúdza s menším stresom a dokáže si lepšie odpočinúť.
  • Podpora dojčenia: Fyzická blízkosť matky podporuje úspešný začiatok dojčenia. Nosenie umožňuje častý kontakt s dieťaťom, čo podporuje tvorbu mlieka.
  • Znížený stres a zlepšenie emocionálnej väzby: Pri nosení dieťaťa dochádza k uvoľňovaniu oxytocínu, známeho aj ako „hormón lásky“, ktorý posilňuje puto medzi rodičom a dieťaťom. Fyzický kontakt navyše zvyšuje hladinu dopamínu a serotonínu, čo znižuje napätie, stres a bolesť.

Nosenie vo vertikálnej polohe môže tiež pomôcť zmierňovať problémy s refluxom a poskytnúť prirodzenú masáž bruška, čo prospieva tráveniu. V kultúrach, kde je nosenie bežné, deti údajne nepoznajú fenomén dojčenských kolík, pretože ich životné funkcie sú počas nosenia optimálne regulované.

Na čo si dať pozor?

Aj keď nosenie prináša množstvo výhod, treba dbať na správne nastavenie nosiča a výber vhodnej pomôcky. Jednou z najčastejších chýb, na ktoré Slávka Chlebová upozorňuje, je výber nevhodného nosiča, napríklad tzv. „klokanky“, ktorá umožňuje nosenie bábätka tvárou dopredu. „Takýto nosič nepodporuje zdravý vývoj dieťaťa a dieťa nie je v ergonomickej polohe.“

Ďalšou častou chybou je nesprávne nastavenie nosiča alebo šatky, čo sa však dá ľahko a rýchlo napraviť. Stojí za to venovať pozornosť návodom na použitie a neváhať sa obrátiť na výrobcu, aby vám nastavenie pomohol skontrolovať. Často už malá úprava môže výrazne zlepšiť celkový komfort pri nosení.

Zdroj: Sestrice

Prečo sa rozhodnúť pre nosenie

Nosenie detí je viac než len spôsob prepravy. Je to spôsob, ako podporiť fyzický a psychický vývoj dieťaťa a prehĺbiť emocionálne puto medzi rodičom a dieťaťom. Je dôležité vybrať si správnu pomôcku a dbať na to, aby bolo nosenie komfortné a zdravé pre obe strany. „Nosenie poskytuje fyzické, emocionálne a sociálne výhody nielen pre dieťa, ale aj pre rodiča. Umožňuje reagovať na potreby dieťaťa rýchlejšie a citlivejšie, čo je základom pre zdravý vzťah,“ uzatvára Slávka Chlebová.

Ak sa chcete dozvedieť viac o nosení dieťaťa a poradiť sa s odborníkmi, navštívte podujatie EXPO zdravia, ktoré sa bude konať 12. októbra v Bory Mall. Svoje produkty a rady tam budú prezentovať aj odborníci zo Sestrice. Tešíme sa na vás!