Inšpirujte sa našimi receptami, ktoré vám prinášame spolupráci s predajňou Tescoma, v ktorej nájdete široký sortiment kvalitných kuchynských potrieb, ktoré vám uľahčia a spríjemnia prípravu jedál.
Frittata s cuketou
Budete potrebovať:
- 6 vajec
- menšia cibuľa
- menšia cuketa
- 50 ml mlieka
- 100 g parmezánu
- soľ a korenie
- muškátový oriešok
- 1 lyžica oleja
Ako na to:
Predhrejte rúru na 180°C. V miske rozšľahajte vajce s mliekom, pridajte jemne nastrúhaný parmezán, soľ, korenie a štipku muškátového oriešku. Všetko dôkladne premiešajte. Na stredne veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejte lyžicu oleja a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a orestujte ju. Potom pridajte na malé kocky nakrájanú cuketu a krátko ju opečte. Na tento základ rovnomerne nalejte vaječnú zmes a nechajte ju na panvici zapekať približne 4 minúty. Potom panvicu presuňte do predhriatej rúry a frittatu pečte ešte asi 5–6 minút pod horným ohrevom. Naservírované kúsky môžete dozdobiť rukolou alebo inou zeleninou.
Do frittaty môžete pridať rôzne iné prísady podľa chuti, napríklad papriku, paradajky, špenát, pór alebo váš obľúbený syr.
Špargľové rizoto
Budete potrebovať:
- 350 g ryže arborio
- 200 ml bieleho vína
- 200 g údeného lososa
- 1 šalotka
- olej
- zväzok zelenej špargle
- 800 ml vývaru
- 25 g parmezánu
- 1 lyžica masla
- nasekaný petržlen alebo iné bylinky
- soľ
Ako na to:
Na oleji nechajte zosklovatieť šalotku. Pridajte ryžu a opekajte ju asi dve minúty za stáleho miešania. Nalejte biele víno a miešajte, kým sa neodparí. Potom postupne po naberačkách pridávajte vývar, pričom ďalšiu naberačku pridajte vždy, keď sa vývar vstrebe do ryže. Medzitým sparte špargľu v hrnci s vriacou osolenou vodou na dve minúty, sceďte ju a schlaďte pod studenou vodou, aby si zachovala farbu a sviežosť.
Špargľu nakrájajte na kúsky dlhé 2-3 cm. Po asi 15 – 20 minútach prilievania vývaru a miešania, bude rizoto hotové. Pridajte parmezán a maslo, na záver vmiešajte kúsky lososa a špargľu. Porciu ozdobte petržlenovou vňaťou alebo bylinkami.
Zapečené cestoviny s brokolicou a karfiolom
Budete potrebovať:
- 300 g makarónov alebo iných cestovín
- 300 g uvareného karfiolu
- 300 g uvarenej brokolice
- 960 ml mlieka
- 80 g masla
- 50 g hladkej múky
- 200 g syra
- soľ a korenie
- muškátový orech
Ako na to:
Z múky a masla pripravte svetlú zápražku a zalejte teplým mliekom. Za stáleho miešania priveďte k varu. Povarte ju približne 10 minút, potom pridajte nastrúhaný syr a miešajte, kým omáčka nie je hladká. Pridajte soľ, korenie a muškátový oriešok podľa chuti. Zmes zmiešajte s uvarenými cestovinami a nakrájaným karfiolom a brokolicou. Všetko vložte do zapekacej misky a pečte približne 10 minút na 200°C alebo až kým povrch nezíska zlatistú farbu.
Všetky pomôcky, ktoré môžete pri príprave receptov potrebovať, nakúpite v predajni Tescoma v Bory Mall. Veríme, že vás recepty inšpirovali k tomu, aby ste zaradili viac zeleniny do vášho každodenného jedálnička a zároveň si užívali radosť z varenia.
Dobrú chuť!