Výber správneho plemena mačky do bytu

Nie všetky mačky sú rovnako ideálne na život v byte. Niektoré plemená sú aktívnejšie, iné pokojnejšie a menej náročné na priestor. Mačky sú však prispôsobivé tvory a aj bežné európske „pouličné“ mačky môžu v byte šťastne žiť, pokiaľ im poskytnete dostatok pohybu a stimulácie.

  • Britská krátkosrstá mačka: Toto plemeno je známe svojou pokojnou a vyrovnanou povahou. Britky sú skvelé pre ľudí, ktorí žijú v menších priestoroch a nemôžu si dovoliť mať vysoko aktívne zvieratá. Tieto mačky sú tiché, milujú odpočinok, no zároveň sú veľmi prítulné.

  • Ragdoll: Tieto mačky majú mimoriadne láskavú a pohodovú povahu, vďaka čomu sú ideálne pre život v byte. 

  • Sphynx: Bezsrsté plemeno známe svojou spoločenskou povahou a zvedavosťou. Aj keď sú aktívne, nepotrebujú obrovské množstvo priestoru a radi trávia čas vo vnútri. Na druhej strane, vyžadujú pravidelnú starostlivosť o kožu, pretože ich pokožka produkuje viac mazu než srstnaté mačky.

  • Európska krátkosrstá mačka: Aj keď majú niektoré mačky v sebe viac energie, bežné „pouličné“ mačky môžu byť v byte rovnako šťastné ako plemenné mačky. Pokiaľ im doprajete dostatok hračiek, stimulácie a škrabadiel, budú rovnako spokojné a šťastné ako pokojnejšie plemená.


Ako pripraviť byt pre mačku

Keď už máte vybrané plemeno alebo mačku, ktorú chcete priniesť do bytu, je dôležité pripraviť prostredie, v ktorom sa bude cítiť bezpečne a pohodlne.

Osobný priestor: Každá mačka potrebuje svoje miesto, kde môže odpočívať a cítiť sa bezpečne. Vyberte jej tichý kútik, kde môžete umiestniť pohodlný pelech.

Bezpečnosť: Zabezpečte okná a balkóny, aby mačka náhodou nevypadla.

Škrabadlá a stromčeky: Mačky majú prirodzenú potrebu škrabať, a preto je dôležité zabezpečiť škrabadlá, aby si netrúfli na váš nábytok. Mačacie stromčeky s rôznymi úrovňami navyše poskytnú priestor na šplhanie a rozhľad.

Toaleta: Mačacia toaleta, ktorú pravidelne čistíte, je nevyhnutná. Vyberte miesto, kde bude mať mačka dostatok súkromia.

Úkryty: Mačky milujú skrýše. Doprajte im krabice, malé tunely alebo ukryté miesta pod nábytkom, kde sa môžu cítiť bezpečne.

Aktivity a hračky pre mačku v byte

Aj keď mačky, ktoré žijú v byte, nemajú prístup k vonkajšiemu prostrediu, môžete im zabezpečiť dostatok zábavy a stimulácie priamo v interiéri.

Interaktívne hračky: Mačky sú prirodzení lovci, a preto ich baví chytanie pohyblivých predmetov. Laserové ukazovadlá, loptičky či hračky na diaľkové ovládanie sú skvelými spôsobmi, ako mačku zabaviť.

Logické hračky: Existujú špeciálne hračky, ktoré podporujú mentálnu stimuláciu. Napríklad puzzle hračky, do ktorých môžete skryť maškrty. Mačka sa potom musí snažiť maškrtu získať, čo jej poskytne mentálny tréning a zároveň spomalenie príjmu potravy.

Lov na maškrty: Rozmiestnite maškrty po byte a nechajte mačku, aby si ich našla. Aktivujete tým jej lovecké inštinkty a zároveň jej doprajete zábavu a stimuláciu.

predajňa dm drogerie

Mačkofest v Bory Mall

Ak máte radi mačky, určite nevynechajte Mačkofest v Bory Mall. Príďte sa dozvedieť viac o starostlivosti, zdraví a plemenách mačiek. Na Mačkofeste si môžete pozrieť výstavu mačiek a zúčastniť sa prednášok a workshopov s odborníkmi. 

Mať mačku v byte môže byť obohacujúcim zážitkom, pokiaľ sa správne postaráte o jej fyzické a psychické potreby. Nezabudnite, že každá mačka je iná, no všetky si zaslúžia lásku, starostlivosť a pozornosť, aby sa cítili spokojne a šťastne.