Tekvicové crinkles (praskané sušienky)
Crinkles, známe ako praskané sušienky, sú obľúbeným dezertom, najčastejšie pripravovaným z čokolády. Ale čo takto vyskúšať ich v úplne novej podobe, kde hlavnú úlohu zohráva maslová tekvica?
Ingrediencie:
-
200 g maslovej tekvice (upečenej a rozmixovanej na pyré)
-
200 g hladkej múky
-
100 g trstinového cukru
-
50 g práškového cukru
-
1 vajce
-
100 g masla
-
1 ČL vanilkového extraktu
-
1 ČL škorice
-
1 ČL kypriaceho prášku
-
štipka soli
Postup:
-
Predhrejte rúru na 180 °C a ošúpanú tekvicu upečte, pokiaľ nezmäkne. Potom ju rozmixujte na hladké pyré.
-
V miske zmiešajte maslo s cukrom do jemnej krémovej konzistencie. Pridajte vajce, vanilkový extrakt a tekvicové pyré.
-
V druhej miske zmiešajte múku, škoricu, kypriaci prášok a soľ. Postupne pridávajte suché ingrediencie do tekvicovej zmesi.
-
Vypracujte cesto, z ktorého tvarujte guľôčky veľkosti orecha. Tie obalíte v práškovom cukre a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
-
Pečte približne 10-12 minút, kým sušienky nezískajú prasknutý vzhľad. Nechajte ich vychladnúť a vychutnávajte si ich jemnú maslovú štruktúru.
Tento dezert je jemný, sladký a prekvapivo ľahký. Maslová tekvica dodáva crinkles krémovosť a škorica príjemne doladí jesennú atmosféru.
Tekvicové lievance
Tekvicové lievance sú výbornou voľbou na sladké jesenné raňajky. Maslová tekvica dodá lievancom jemnú sladkosť a krásnu zlatistú farbu. Tieto lievance sú nadýchané a plné hrejivých chutí, ktoré sa dokonale hodia k javorovému sirupu alebo medu.
Ingrediencie:
-
200 g maslovej tekvice (upečenej a rozmixovanej na pyré)
-
200 g hladkej múky
-
1 ČL prášku do pečiva
-
1/2 ČL sódy bikarbóny
-
1 ČL škorice
-
1/2 ČL muškátového orieška
-
štipka soli
-
2 vajcia
-
250 ml mlieka
-
2 PL trstinového cukru
-
1 ČL vanilkového extraktu
-
2 PL roztopeného masla (plus maslo na opekanie)
Postup:
-
Upečte maslovú tekvicu (nakrájanú na kocky) pri 180 °C, kým nezmäkne, a potom ju rozmixujte na pyré.
-
V miske zmiešajte suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok a štipku soli.
-
V druhej miske rozšľahajte vajcia, pridajte tekvicové pyré, mlieko, cukor, vanilkový extrakt a roztopené maslo. Dôkladne premiešajte.
-
Postupne pridávajte suché ingrediencie do tekvicovej zmesi a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
-
Na rozohriatej panvici s trochou masla opečte lievance z oboch strán dozlatista, približne 2-3 minúty z každej strany.
-
Podávajte s javorovým sirupom, medom alebo ovocím podľa chuti.
Tieto tekvicové lievance sú dokonalou kombináciou sladkosti a jemných korenín, ideálne pre jesenné ráno.
Tekvicový cheesecake s karamelovou polevou
Maslová tekvica je skvelým základom pre dezerty, pretože jej jemná sladkosť a krémová konzistencia perfektne dopĺňajú ostatné chute, ako je karamel či tvaroh.
Ingrediencie na korpus:
-
200 g sušienok (napr. maslové alebo grahamové)
-
100 g roztopeného masla
Ingrediencie na plnku:
-
400 g krémového syra (mascarpone alebo tvaroh)
-
200 g upečenej a rozmixovanej maslovej tekvice (tekvicové pyré)
-
150 g cukru
-
3 vajcia
-
1 ČL vanilkového extraktu
-
1 ČL mletej škorice
-
1/2 ČL muškátového orieška
-
1/2 ČL zázvoru
Ingrediencie na karamelovú polevu:
-
200 g cukru
-
100 g masla
-
120 ml smotany na šľahanie
Postup:
-
Príprava korpusu:
-
Predhrejte rúru na 180 °C.
-
Sušienky rozdrvte na jemno a zmiešajte s roztopeným maslom. Zmes natlačte na dno tortovej formy a dajte piecť na 10 minút, aby korpus spevnel. Potom ho nechajte vychladnúť.
-
-
Príprava plnky:
-
V miske zmiešajte krémový syr s cukrom, škoricou, muškátovým orieškom a zázvorom, až kým nebude zmes hladká. Postupne pridávajte vajcia jedno po druhom, zakaždým dobre premiešajte.
-
Pridajte tekvicové pyré a vanilkový extrakt a všetko dôkladne premiešajte, kým nebude konzistencia krémová a rovnomerná.
-
Plnku nalejte na vychladnutý korpus a pečte pri 160 °C približne 50-60 minút. Cheesecake by mal byť pevný, ale stred môže byť ešte trochu mäkký. Nechajte ho v rúre postupne vychladnúť, aby nepopraskal.
-
-
Príprava karamelovej polevy:
-
Cukor roztopte na strednom ohni, až kým nezačne zlatnúť a premení sa na karamel. Pridajte maslo a miešajte, kým sa nespojí s cukrom.
-
Pomaly prilievajte smotanu, pričom neprestávajte miešať. Nechajte zmes variť 2-3 minúty, kým poleva trochu nezhustne.
-
Karamel nechajte mierne vychladnúť a potom ho nalejte na vrch vychladnutého cheesecaku.
-
-
Dokončenie:
-
Cheesecake dajte aspoň na niekoľko hodín do chladničky, ideálne cez noc, aby sa všetky chute prepojili a koláč stuhol.
-
Pred podávaním ho môžete ozdobiť šľahačkou alebo nasekanými orechmi pre extra textúru.
-
Vďaka týmto receptom môžete objaviť nový spôsob, ako využiť túto úžasnú jesennú surovinu a dodať svojej kuchyni nádych kreativity a chutí. Nezabudnite, že všetky ingrediencie potrebné na jesenné pečenie nájdete aj u nás v Bory Mall. Prajeme dobrú chuť!