Tekvicové crinkles (praskané sušienky)

Crinkles, známe ako praskané sušienky, sú obľúbeným dezertom, najčastejšie pripravovaným z čokolády. Ale čo takto vyskúšať ich v úplne novej podobe, kde hlavnú úlohu zohráva maslová tekvica?

Ingrediencie:

  • 200 g maslovej tekvice (upečenej a rozmixovanej na pyré)

  • 200 g hladkej múky

  • 100 g trstinového cukru

  • 50 g práškového cukru

  • 1 vajce

  • 100 g masla

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 1 ČL škorice

  • 1 ČL kypriaceho prášku

  • štipka soli

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a ošúpanú tekvicu upečte, pokiaľ nezmäkne. Potom ju rozmixujte na hladké pyré.

  2. V miske zmiešajte maslo s cukrom do jemnej krémovej konzistencie. Pridajte vajce, vanilkový extrakt a tekvicové pyré.

  3. V druhej miske zmiešajte múku, škoricu, kypriaci prášok a soľ. Postupne pridávajte suché ingrediencie do tekvicovej zmesi.

  4. Vypracujte cesto, z ktorého tvarujte guľôčky veľkosti orecha. Tie obalíte v práškovom cukre a uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

  5. Pečte približne 10-12 minút, kým sušienky nezískajú prasknutý vzhľad. Nechajte ich vychladnúť a vychutnávajte si ich jemnú maslovú štruktúru.

Tento dezert je jemný, sladký a prekvapivo ľahký. Maslová tekvica dodáva crinkles krémovosť a škorica príjemne doladí jesennú atmosféru.

Tekvicové lievance 

Tekvicové lievance sú výbornou voľbou na sladké jesenné raňajky. Maslová tekvica dodá lievancom jemnú sladkosť a krásnu zlatistú farbu. Tieto lievance sú nadýchané a plné hrejivých chutí, ktoré sa dokonale hodia k javorovému sirupu alebo medu.

Ingrediencie:

  • 200 g maslovej tekvice (upečenej a rozmixovanej na pyré)

  • 200 g hladkej múky

  • 1 ČL prášku do pečiva

  • 1/2 ČL sódy bikarbóny

  • 1 ČL škorice

  • 1/2 ČL muškátového orieška

  • štipka soli

  • 2 vajcia

  • 250 ml mlieka

  • 2 PL trstinového cukru

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 2 PL roztopeného masla (plus maslo na opekanie)

Postup:

  1. Upečte maslovú tekvicu (nakrájanú na kocky) pri 180 °C, kým nezmäkne, a potom ju rozmixujte na pyré.

  2. V miske zmiešajte suché ingrediencie – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, škoricu, muškátový oriešok a štipku soli.

  3. V druhej miske rozšľahajte vajcia, pridajte tekvicové pyré, mlieko, cukor, vanilkový extrakt a roztopené maslo. Dôkladne premiešajte.

  4. Postupne pridávajte suché ingrediencie do tekvicovej zmesi a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.

  5. Na rozohriatej panvici s trochou masla opečte lievance z oboch strán dozlatista, približne 2-3 minúty z každej strany.

  6. Podávajte s javorovým sirupom, medom alebo ovocím podľa chuti.

Tieto tekvicové lievance sú dokonalou kombináciou sladkosti a jemných korenín, ideálne pre jesenné ráno.

Tekvicový cheesecake s karamelovou polevou

Maslová tekvica je skvelým základom pre dezerty, pretože jej jemná sladkosť a krémová konzistencia perfektne dopĺňajú ostatné chute, ako je karamel či tvaroh. 

Ingrediencie na korpus:

  • 200 g sušienok (napr. maslové alebo grahamové)

  • 100 g roztopeného masla

Ingrediencie na plnku:

  • 400 g krémového syra (mascarpone alebo tvaroh)

  • 200 g upečenej a rozmixovanej maslovej tekvice (tekvicové pyré)

  • 150 g cukru

  • 3 vajcia

  • 1 ČL vanilkového extraktu

  • 1 ČL mletej škorice

  • 1/2 ČL muškátového orieška

  • 1/2 ČL zázvoru

Ingrediencie na karamelovú polevu:

  • 200 g cukru

  • 100 g masla

  • 120 ml smotany na šľahanie

Postup:

  1. Príprava korpusu:

    • Predhrejte rúru na 180 °C.

    • Sušienky rozdrvte na jemno a zmiešajte s roztopeným maslom. Zmes natlačte na dno tortovej formy a dajte piecť na 10 minút, aby korpus spevnel. Potom ho nechajte vychladnúť.

  2. Príprava plnky:

    • V miske zmiešajte krémový syr s cukrom, škoricou, muškátovým orieškom a zázvorom, až kým nebude zmes hladká. Postupne pridávajte vajcia jedno po druhom, zakaždým dobre premiešajte.

    • Pridajte tekvicové pyré a vanilkový extrakt a všetko dôkladne premiešajte, kým nebude konzistencia krémová a rovnomerná.

    • Plnku nalejte na vychladnutý korpus a pečte pri 160 °C približne 50-60 minút. Cheesecake by mal byť pevný, ale stred môže byť ešte trochu mäkký. Nechajte ho v rúre postupne vychladnúť, aby nepopraskal.

  3. Príprava karamelovej polevy:

    • Cukor roztopte na strednom ohni, až kým nezačne zlatnúť a premení sa na karamel. Pridajte maslo a miešajte, kým sa nespojí s cukrom.

    • Pomaly prilievajte smotanu, pričom neprestávajte miešať. Nechajte zmes variť 2-3 minúty, kým poleva trochu nezhustne.

    • Karamel nechajte mierne vychladnúť a potom ho nalejte na vrch vychladnutého cheesecaku.

  4. Dokončenie:

    • Cheesecake dajte aspoň na niekoľko hodín do chladničky, ideálne cez noc, aby sa všetky chute prepojili a koláč stuhol.

    • Pred podávaním ho môžete ozdobiť šľahačkou alebo nasekanými orechmi pre extra textúru.

Vďaka týmto receptom môžete objaviť nový spôsob, ako využiť túto úžasnú jesennú surovinu a dodať svojej kuchyni nádych kreativity a chutí. Nezabudnite, že všetky ingrediencie potrebné na jesenné pečenie nájdete aj u nás v Bory Mall. Prajeme dobrú chuť!