Existuje množstvo spôsobov, ako môžeme podporiť regeneráciu a pevnosť našej pokožky. V tomto článku sa zameriame na päť kľúčových zásad, ktoré vám pomôžu udržať pleť mladú a pružnú.

Používanie SPF

Jednou z najdôležitejších zásad pre udržanie mladistvého vzhľadu pleti je pravidelné používanie opaľovacieho krému s SPF. Slnečné žiarenie je hlavnou príčinou predčasného starnutia pokožky a vzniku vrások. UV lúče poškodzujú kolagén a elastín v pleti, čo vedie k jej ochabovaniu a vzniku pigmentových škvŕn. Nezabúdajte si chrániť pleť každý deň, nielen počas slnečných letných dní. 

Výber vhodného SPF závisí od typu vašej pleti, ale všeobecne sa odporúča používať opaľovacie krémy s SPF 30 a viac. Opaľovací krém by mal byť posledným krokom vo vašej dennej pleťovej rutine pred nanesením make-upu. 

Lekáreň Dr.Max

Hydratácia zvonku aj zvnútra

Druhou kľúčovou zásadou pre dosiahnutie omladenej a pružnej pleti je hydratácia. A tú netreba podceňovať zvonku a ani zvnútra.

Hydratácia zvnútra samozrejme zahŕňa pravidelné pitie dostatočného množstva vody. Voda je nevyhnutná pre správne fungovanie našich buniek a udržanie elasticity pokožky. 

Okrem toho je dôležité zabezpečiť aj hydratáciu zvonku. Kyselina hyalurónová je jednou z najúčinnejších látok na hydratáciu pleti. Jej molekuly majú schopnosť viazať na seba vodu a udržať ju v pokožke, čím zabezpečuje jej hydratáciu a plnosť. Sérum aplikujte ako prvý krok vašej rannej rutiny vždy na vyčistenú a jemne navlhčenú pleť.

Gua sha a masáž tváre

Gua sha je tradičná čínska technika, ktorá využíva špeciálny kameň na masírovanie pokožky. Táto technika pomáha zlepšiť mikrocirkuláciu, podporuje lymfatický odtok a detoxikáciu pleti. Pravidelná masáž môže zredukovať opuchy, tmavé kruhy pod očami a zlepšiť celkový tón a textúru pokožky. 

Avšak, aj klasická masáž tváre vie byť veľmi prospešná. Jemná masáž tváre stimuluje krvný obeh, čo vedie k lepšiemu zásobeniu buniek kyslíkom a živinami. Taktiež pomáha uvoľniť napätie v tvárových svaloch, čo môže prispieť k zníženiu výskytu vrások. 

Ako postupovať pri masáži tváre

Retinol

Retinol, derivát vitamínu A, je jedným z najúčinnejších látok v boji proti starnutiu pleti. Tento silný antioxidant podporuje obnovu buniek a stimuluje produkciu kolagénu, čo vedie k zníženiu výskytu jemných vrások a zlepšeniu textúry pokožky. Retinol tiež pomáha vyrovnať tón pleti a znižuje výskyt pigmentových škvŕn

Pri zavádzaní retinolu do vašej pleťovej rutiny je dôležité začať s nízkymi koncentráciami a postupne zvyšovať frekvenciu jeho používania, aby sa vaša pleť mohla prispôsobiť. Aplikujte ho večer, po dôkladnom očistení pleti a nezabudnite na následnú hydratáciu. Retinol môže spôsobiť zvýšenú citlivosť na slnko, preto je nevyhnutné používať opaľovací krém s vysokým SPF počas dňa. 

dm drogéria

Zdravý životný štýl

Poslednou, no nemenej dôležitou zásadou pre udržanie omladenej a pružnej pleti je zdravý životný štýl. Pravidelný pohyb je kľúčom k správnemu fungovaniu nášho tela, vrátane pleti. Cvičenie podporuje krvný obeh, čo vedie k lepšiemu zásobeniu pokožky živinami a kyslíkom. Okrem toho, potenie pomáha eliminovať toxíny z tela. 

Nepodceňujte ani výživu. Konzumácia dostatočného množstva ovocia a zeleniny zabezpečuje prísun vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré chránia pleť pred poškodením voľnými radikálmi a podporujú jej regeneráciu. Dostatok spánku a minimalizácia stresu sú ďalšie dôležité faktory, ktoré ovplyvňujú zdravie a vzhľad našej pleti. Celkovo, zdravý životný štýl je základom nielen pre krásnu pleť, ale aj pre celkovú pohodu a plnohodnotný život. 

Dodržiavaním týchto zásad nielenže dosiahnete krásnu, mladú a zdravú pleť, ale tiež prispejete k vašej celkovej fyzickej a psychickej pohode. Pamätajte, že starostlivosť o pleť je dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje trpezlivosť a pravidelnosť. Investujte do seba a svojej pleti, pretože výsledky, ktoré dosiahnete, vás budú sprevádzať po celý život.