Levanduľový
Zdá sa, že levanduli sme donedávna nepripisovali taký význam, aký by si zaslúžila. Aby sme to napravili, spísali sme pre vás recept na liečivý levanduľový sirup. Nie je to totiž len obyčajná sladká pochúťka, ale aj účinná medicína. Levanduľa účinne uvoľňuje, upokojuje a zmierňuje bolesti hlavy.
Potrebujeme:
aspoň 50 ks čerstvých levanduľových kvetov
3 bio citróny alebo limetky
1 kg trstinového cukru
2 l prevarenej vody
1 KL kyseliny citrónovej, prípadne askorbovej
Postup:
S cedením vám pomôže takáto šikovná súprava sitiek, ktorú nájdete v predajni Tchibo.
Mätovo-medovkový
Spojenie mäty a medovky nás vracia do detstva, keď nám z čerstvo odtrhnutých byliniek babky varievali voňavý čaj. Teraz si z týchto úžasne zdravých rastliniek pripravíme sirup, aby sme si ich mohli vychutnávať aj v zime a prípadne sa ním aj trošku poliečiť, keďže mäta je výborná na trávenie a medovka na upokojenie.
Potrebujeme:
minimálne 15 vetvičiek čerstvej medovky
aspoň 10 vetvičiek čerstvej mäty
1 bio citrón
2 kg trstinového cukru
2 l prevarenej vody
2 KL kyseliny citrónovej
Postup:
Umyté bylinky vložíme do hrnca a zalejeme už vychladnutou vodou. Pridáme na kolieska nakrájaný citrón, prikryjeme a necháme odstáť v chlade 24 hodín. Potom dôkladne precedíme, môžeme bylinky aj trochu požmýkať, aby sme z nich dostali ich vzácne silice. K výluhu pridáme cukor, kyselinu a privedieme do varu. Povaríme 3 minúty a ihneď plníme do sterilizovaných fliaš.
Čo tak pochutiť si na domácej limonáde aj na ceste? Pribaľte si ju so sebou do týchto cestovných pohárikov od Tescomy.
Rebarborový
Poznáte rebarboru? Táto záhadná rastlina je zdrojom úžasného množstva vitamínov a minerálov. Má kyslastú chuť, ružovú farbu a nádhernú vôňu. V skutočnosti je to zelenina, hodí sa do jahodových koláčov a obsahuje množstvo vitamínu K, ktorý je potrebný najmä pre zdravé kosti.
Potrebujeme:
1 kg nakrájanej rebarbory (pozor na listy, tie sú pre človeka nejedlé)
1 kg trstinového cukru
1 KL kyseliny citrónovej
1l vody
(kto chce, pre ružovú farbu môže pridať aj zopár malín)
Postup:
Vo vode uvaríme nakrájanú rebarboru do mäkka. Do zmesi vsypeme cukor a kyselinu citrónovú a varíme ešte 3 minúty. Precedíme a získanú šťavu povaríme ešte 3 minúty pri teplote max. 80 °C. Ešte horúce plníme do sterilizovaných fliaš a skladujeme v chlade.
Rebarbora sa odjakživa kombinuje s jahodami, tak prečo si nehodiť malú ľadovú jahôdku aj do rebarborovej limonády? Formičku nájdete v predajni Tchibo.
Bazový
Čo by to bolo za gazdinku, keby ešte nikdy nevarila sladučký a voňavý sirup z bazových kvetov? Skúšali ste už však zužitkovať aj plody tejto skvelej rastliny, ktoré dozrievajú práve v júli? Dajte si však pozor, čierne bobuľky nejedzte surové, až varením sa z nich dostáva látka, ktorá je pre človeka jedovatá. Po uvarení je čierna baza napríklad výborná na znižovanie cholesterolu, podporu funkcie obličiek a detoxikáciu organizmu.
Potrebujeme:
1 kg plodov bazy čiernej
500 g trstinového cukru
0, 5 l vody
šťavu z polovičky citróna
1 KL kyseliny citrónovej
Postup:
Umytú bazu vložíme do hrnca, zalejeme vodou a varíme 15 minút. Bobuľky roztlačíme na pyré a necháme odstáť do 24 hodín na chladnom a tmavom mieste. Precedíme a šťavu povaríme 10 minút. Pridáme cukor, citrónovú šťavu, kyselinu citrónovú a spolu povaríme ešte 15 minút. Odstavíme a ešte za horúca naplníme do fliaš.
Tento pasírovač je šikovným pomocníkom pri výrobe nielen sirupov, ale aj džemov, pyré či omáčok. Nájdete ho v predajni Tescoma.