Trendy v tetovaní

Minimalistické tetovania

Jedným z najväčších trendov v súčasnosti sú minimalistické tetovania. Tieto drobné a jemné dizajny často obsahujú jednoduché tenké línie, geometrické tvary alebo malé symboly. Minimalistické tetovania sú populárne, pretože sú jemné, nežné, diskrétne a dajú sa ľahko skryť, ak to situácia vyžaduje. Okrem toho majú tendenciu byť menej bolestivé a proces hojenia býva rýchlejší.

Kvôli svojej jednoduchosti si vyžadujú vysokú úroveň precíznosti. Nekvalitne prevedené minimalistické tetovanie môže viesť k problémom, ako je rozpíjanie farby. Čisté línie sa časom rozmazávajú a tetovanie stráca svoju ostrosť

Dajte si pozor aj na umiestnenie tetovania. Tenké línie na prstoch a kĺboch môžu rýchlo vyblednúť, pretože pokožka v týchto oblastiach je vystavená častému treniu a ohýbaniu. To môže spôsobiť vypadávanie pigmentu. Ak si zvolíte tieto miesta, počítajte s tým, že tetovanie môže vyžadovať častejšie opravy.

Blackwork 

Blackwork, teda tetovania tvorené prevažne väčšími plochami čiernej farby sú ďalším veľkým trendom. Tieto tetovania využívajú kontrastné čierne línie, aby vytvorili dramatické a výrazné dizajny. Často sú inšpirované tradičnými vzormi, ako sú mandaly, alebo modernými geometrickými tvarmi. Výhodou týchto tetovaní je ich trvácnosť, pretože čierna farba sa na pokožke udržuje dlhšie a nevybledne tak rýchlo ako farebné a jemné tetovania.

Akvarelové tetovania

Akvarelové tetovania, ktoré pripomínajú umelecké diela maľované vodovými farbami, získali obrovskú popularitu. Tieto tetovania sú plné farieb a každé je originálne. Ich abstraktný štýl poskytuje nekonečné možnosti kreativity.

Ako sa starať o nové tetovanie

Správna starostlivosť o nové tetovanie je zásadná nielen pre jeho vzhľad, ale aj pre celkové zdravie pokožky. Tetovanie je v podstate otvorená rana, ktorá si vyžaduje správne ošetrenie, aby sa predišlo infekciám a zabezpečil sa hladký proces hojenia.

Prvá starostlivosť po tetovaní

Po dokončení tetovania tatér často aplikuje na tetované miesto ochranný film alebo obväz. Ten by sa mal nechať na pokožke niekoľko hodín až dní, aby sa tetovanie chránilo pred baktériami a nečistotami. Po odstránení obväzu by ste mali tetovanie jemne umyť teplou vodou a antibakteriálnym mydlom. Pokožku je potrebné osušiť jemným priložením čistého uteráka, aby sa zabránilo podráždeniu.

Používanie hydratačného krému

Po umytí tetovania je dôležité aplikovať tenkú vrstvu špeciálneho krému na tetovanie, ktorý podporí proces hojenia a udrží pokožku hydratovanú. Vyhnite sa používaniu bežných krémov, ktoré môžu obsahovať parfumy alebo iné dráždivé látky. 

dm drogéria

Ochrana pred slnkom

Nové tetovanie by nemalo byť vystavované priamemu slnečnému žiareniu, pretože UV lúče môžu poškodiť farby a spôsobiť vyblednutie tetovania. Ak je nevyhnutné byť na slnku, je vhodné tetovanie prekryť oblečením alebo použiť opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom, keď je tetovanie úplne zahojené.

Vyhnite sa namáčaniu

Prvé týždne po tetovaní je dôležité vyhnúť sa dlhodobému namáčaniu tetovaného miesta, napríklad v bazénoch alebo v mori. Voda môže obsahovať baktérie, ktoré môžu spôsobiť infekciu. Krátka sprcha je bezpečná, ale tetovanie by malo zostať suché a čisté.

Pozor na ošupovanie

Ako sa tetovanie hojí, pokožka sa začne prirodzene ošupovať a svrbieť. Je dôležité nepodľahnúť nutkaniu škriabať alebo odtrhávať šupinky, pretože to môže poškodiť tetovanie a zanechať jazvy. Namiesto toho je vhodné jemne pokožku hydratovať a nechať šupinky prirodzene odpadnúť.

Dlhodobá starostlivosť o tetovanie

Po zahojení tetovania je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel, aby si tetovanie udržalo svoj vzhľad čo najdlhšie. Pravidelná hydratácia pokožky je kľúčová, pretože suchá pokožka môže spôsobiť, že tetovanie vybledne rýchlejšie. Používanie opaľovacích krémov s vysokým SPF je nevyhnutné pri vystavení slnku, a to po celý život tetovania. 

Riziká tetovania

Tetovanie nesie aj určité riziká, ktoré treba zvážiť. Jedným z hlavných rizík je infekcia, ktorá môže vzniknúť, ak nie sú dodržané hygienické štandardy alebo ak sa o nové tetovanie správne nestaráte. Okrem infekcie môže dôjsť aj k alergickým reakciám na pigmenty, ktoré sa môžu prejaviť svrbením, opuchom alebo vyrážkami. Taktiež môže dôjsť k tvorbe jaziev, najmä ak máte tendenciu k ich vzniku. Keďže tetovanie je permanentné, jeho odstránenie je nákladné a bolestivé. Poznať tieto riziká, vám pomôže urobiť to najlepšie rozhodnutie.

Tetovanie je dlhodobým záväzkom a výrazom osobnosti, ktorý vyžaduje starostlivé plánovanie a následnú starostlivosť. Správna starostlivosť o čerstvé tetovanie a počas celého jeho životného cyklu je kľúčom k tomu, aby zostalo dlho krásne.