Vitamíny, vitamíny a vitamíny!
Prečo by ste mali túto výnimočnú zeleninu zaradiť do svojho jedálnička? O lahodnej chuti asi rozprávať nemusíme. Vedeli ste však, že špargľa obsahuje vitamín E, ktorý podporuje funkciu imunitného systému? Poteší vás aj nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny.
Okrem toho, že znižuje hladinu cholesterolu, podporuje aj trávenie a zabraňuje zadržiavaniu vody v tele. Vďaka obsahu bohatých minerálov ocení každý diabetik zaradenie špargle do jedálnička.
Ľahký a chutný začiatok
Hľadáte perfektné predjedlo, ktoré si môžete dopriať aj počas leta? Nápady na recepty zo zelenej špargle vám prinášame aj ako inšpirácie na predjedlá.
🍴 Grilovaná zelená špargľa obalená v prosciutte
- 5 kusov zelenej špargle
- 5 plátkov Prosciutta
- soľ, korenie podľa chuti
- olivový olej
Pripravte si 5 kusov zelenej špargle, z ktorých si najskôr odrežte drevnaté konce. Následne si jednotlivé kúsky obmotajte plátkami prosciutta. Pripravenú špargľu pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte. Keď budete mať všetko pripravené, špargľu s prosciuttom dáte na približne 5-10 minút na gril. Piecť môžete aj na plechu v rúre.
🍴 Parmezánová špargľa
- 5 kusov zelenej špargle
- 1 vajíčko
- strúhanka
- 100 g parmezánu
- soľ na dochutenie
Očistite niekoľko kusov zelenej špargle a zbavte ich tvrdých koncov. Pred prípravou si nahrejte rúru na 220 stupňov. Vyšľahajte vajíčka a pridajte soľ. Zelenú špargľu následne obaľte vo vajíčku a strúhanke. Poukladajte obalenú špargľu na plech a posypte ju parmezánom. Piecť dajte na 10-15 minút.
Na polievku nezabudnite ani v lete
Vedeli ste o tom, že polievka zo zelenej špargle má skvelú chuť, zasýti vás a je extrémne jednoduchá na prípravu? Vyskúšajte náš rýchly recept, ktorý si zamilujete.
🍴 Jednoduchá a rýchla polievka zo zelenej špargle
- 10 kusov zelenej špargle
- 1 kus menšej cibule
- olivový olej
- 0,5 litra zeleninového vývaru
- 1 PL masla
- soľ, korenie podľa chuti
Očistite 10 kusov zelenej špargle od spodných koncov. Nakrájajte jednotlivé špargle na menšie kúsky. V hrnci orestujte na menšom množstve oleja nakrájaný 1 kus menšej cibule. Orestovanú cibuľu zalejte pollitrom zeleninového vývaru. Keď sa vývar začne variť, pridáme zelenú špargľu a varíme do mäkka. Pre lepšiu chuť osoľte, okoreňte. Na zjemnenie pridajte maslo. Približne po 10 minútach varenia polievku odstavíme a rozmixujeme. Kto má rád, pridá si aj smotanu.
A čo tak hlavné jedlo zo zelenej špargle?
Starostlivosť o záhradu sa vyplatí. Počas leta si následne môžete užívať čerstvé a jedinečné chute. Nemáte záhradu? Nevadí. Navštívte Bory Mall, kde nájdete aj obchody s potravinami. Pripravte hrnce, panvice či varechy a ide sa na to.
🍴 Jemné a krémové špargľové rizoto
- 200 g zelenej špargle
- 1 malá cibuľa
- 175 g ryže na rizoto
- 30 g parmezánu
- 800 ml zeleninového vývaru
- 1 strúčik cesnaku
- 30 g masla
- 1 PL olivového oleja
- soľ, korenie, oregano podľa chuti
Očistite zelenú špargľu. Tentokrát konce nevyhadzujte, ešte sa nám hodia. Na panvici s olivovým olejom orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte nakrájanú zelenú špargľu aj cesnak. Do základu následne pridajte ryžu. Postupne začnite s prilievaním vývaru. Po 12-13 minútach varenia a miešania je rizoto hotové. Na záver pridajte odrezané stonky a parmezán. Rizoto by malo mať jemne tekutú a krémovú konzistenciu.
Zdravo, chutne a jednoducho
Varíte 2 hodiny a všetko máte zjedené za 2 minúty? Poznáme ten pocit. Práve preto chceme, aby ste si vychutnali sýte a lahodné jedlo bez zbytočného zdĺhavého pripravovania.
Navštívte predajňu Tescoma v Bory Mall, kde nájdete všetko potrebné pre vaše kuchárske umenie. Dokonca aj panvice a hrnce, kde sa vám cibuľa konečne prestane pripaľovať. Po ceste môžete rovno kúpiť aj všetky potraviny, napríklad v Bille, predajni Starý otec či Bioorganic.
Tešíme sa na vašu návštevu.